Misel, da se bo treba pred koncem devetega razreda vpisati na neko srednjo šolo, marsikaterega devetošolca in njegove starše spravlja v hudo stisko.

Odločitev res ni lahka, ni pa tudi tako dokončna, kot se nam včasih zdi. Če smo se zmotili, a imamo voljo, željo ter možnosti, se lahko odločimo še za kaj drugega. Vsaka stvar, ki jo v življenju izkusimo, nas nekaj nauči. Torej ni napačnih poti: so samo bolj ravne ali bolj vijugaste.

Zaradi hitrih sprememb v razvoju, je malo možnosti, da bomo neki poklic opravljali celo življenje. Bolj kot sam poklic je včasih pomembno, kaj znamo in česa smo se pripravljeni še dodatno naučiti.

Najpomembneje pri poklicnem izbiranju je, da o tem začnemo razmišljati dovolj zgodaj. Pridobiti moramo čim več informacij in se zavedati, da je to pot, ne le neki proces. Ta poteka v določenem življenjskem obdobju in se nato ne zaključi z zaključnim izpitom, maturo ali diplomo, ampak traja vso aktivno dobo.

Kaj nam pomaga pri odločitvi?

  • Spomni se, kdaj si pomislil: »To bi delal tudi jaz!«
  • Pomisli KDO SI. Kaj rad delaš, kaj počneš v prostem času, kaj ti je všeč, kaj te zanima, s čim se lahko pohvališ? Lahko si pomagaš s testi, ki ga imaš na spodnjih spletnih povezavah; preglej svoje interese pri pedagoginji s programom Kam in kako, pogovori se s starši, prijatelji, učitelji…Vsak lahko dopolni sliko o tebi in ti pomaga pri zbiranju informacij o sebi.
  • Zberi čim več informacij o poklicih (doma, v družini, pri sorodnikih, znancih; udeleži se ogledov in predstavitev poklicev, sprašuj na dnevih dejavnosti, opazuj na televiziji …).
  • Zberi čim več informacij o šolah, o predmetnikih, načinu dela, posebnostih posameznih šol, njihovi organiziranosti, uspešnosti njihovih dijakov… Informacije lahko dobiš tudi na tržnici poklicev, na različnih sejmih, informativnih dnevih, pa tudi pri nekdanjih dijakih posameznih šol.
  • Lahko prebrskaš tudi po razpisih za zaposlitve.

Leave a Reply