Bralna značka je gibanje, ki sta ga osnovala profesor Stanko Kotnik in pisatelj Leopold Suhodolčan (le kdo še ni slišal za Krojačka Hlačka ali Pika Dinozavra?). Prve bralne značke so bile podeljene leta 1961 na Koroškem.
Bralna značka se vsako šolsko leto uradno začne 17. septembra, na dan ZLATIH KNJIG, in zaključi 23. aprila, na MEDNARODNI DAN KNJIGE. Letos je to že 59. sezona bralne značke. Z bralno značko spodbujamo učence k branju v prostem času. Namen je, da bi postali bralci za vse življenje.
Pri tem dobro sodelujemo z Društvom Bralna značka Slovenije, ki pripravi motivacijsko gradivo, zloženke, sezname kakovostnih knjig; organizira izobraževanja, sofinancira nastope ustvarjalcev in podarja knjige za prvošolce in zlate bralce.
Učenci od 1. do 4. razreda bralno značko opravljajo pri razredničarkah, od 5. do 9. razreda pa pri knjižničarki. Prebrati morajo štiri knjige in se na pamet naučiti dve pesmici.
Učenci na začetku leta dobijo priporočilne sezname za branje, ki so jim lahko v pomoč, visijo pa tudi na oglasni deski v knjižnici. Kdor vseh devet let opravi bralno značko, postane ZLATI BRALEC in dobi posebno priznanje ter knjižno nagrado.
Ob koncu leta slovesno zaključimo bralno značko tako, da na šolo povabimo znanega pisatelja, pesnika ali ilustratorja. Na prireditev so praviloma vabljeni le učenci, ki so tisto leto opravili bralno značko.

Leave a Reply