Po Prešernovih stopinjah

30. septembra 2020 smo se učenci 8. a in 8. b odpravili na izlet s poučno temo in zanimivim imenom, tj. Po Prešernovih stopinjah. Avtobus je izpred šole odpeljal ob 7. uri.

Z vodičko smo se dobili na Prešernovem trgu v Ljubljani. V Ljubljani smo si ogledali veliko znamenitosti, kot na primer hiše, kjer je živel in delal Prešeren, hišo, kjer je živela Julija, Stari trg, kjer se odvija balada Povodni mož, Ljubljanico, spomenik Valentina Vodnika, prvo Slovensko tiskarno in še marsikaj. Sprehodili smo se tudi do cerkve na Trnovem, kjer je Prešeren prvič videl Julijo in se vanjo zaljubil.

Nato smo se odpeljali v Kranj, kjer smo videli največji Prešernov spomenik, ki je visok kar 4 m, hišo, kjer je živel in delal zadnji 2 leti svojega življenja, danes pa je v njej muzej, ter Prešernov gaj, kjer je pokopan on in njegova hči Ernestina Jelovšek.

Na koncu smo obiskali še Vrbo, kjer smo se sprehodili po vasi in si ogledali njegovo rojstno hišo. V vasi smo si ogledali staro vaško lipo in kamne, na katere so pred stoletji sedali vaški veljaki in se odločali o raznih stvareh. Ko smo si ogledali notranjost Prešernove rojstne hiše, smo bili presenečeni, kako je vse majhno. Majhne postelje, stole, mize. Spoznali smo tudi nekaj orodij, ki jih danes več ne uporabljamo.

Na poti domov smo se ustavili še v McDonald’s-u.

Izvedeli smo veliko novega o našem največjem pesniku, ampak priznati moramo, da se nam čisto vse informacij niso zdele pomembne in zanimive. Verjetno si bomo vse skupaj bolje zapomnili, kot bi si, če bi o Prešernu brali le v knjigah ali poslušali pri slovenščini. Na izletu smo se imeli lepo.

Valentina Lah, Lučka Krajnčič in Amra Ramić, 8.a

Skip to content