V sredo, 10. 10. 2018, se je 44 učencev od 5.-9. razreda udeležilo ekskurzije na Vrhniko, rojstno mesto našega največjega pisatelja, Ivana Cankarja. Ker je leto 2018 Cankarjevo leto, smo se tudi na šoli odločili, da učencem ponudimo možnost spoznati življenje enega izmed naših glavnih modernistov. Ekskurzija je bila namenjena predvsem učencem, ki so bili prepoznani kot nadarjeni, zaradi zanimanja smo možnost udeležbe omogočili tudi ostalim učencem do zapolnitve prostih mest. Spremljale so jih učiteljice Jasna Brec, Simona Kornik in Helga Mihelač.
Ob 7. 45 smo se z avtobusom izpred šole odpeljali proti Vrhniki, kamor smo prispeli ob dogovorjenem času. Sprejela sta nas vodiča TIC-a Vrhnika in nas v dveh skupinah popeljala po poti, ki jo je s svojim življenjem zaznamoval najbolj prepoznaven Vrhničan. Pot smo začeli pri Cankarjevem spomeniku in jo nadaljevali proti Cankarjevi spominski hiši. Na tem mestu je nekoč stala lesena koča, v kateri se je rodil naš veliki pisatelj. Prijeten je bil rahel vzpon proti cerkvi sv. Trojice. Od tam smo se spustili v mestno jedro in se ustavljali ob posameznih točkah, ki so razkrivale pisateljevo življenjsko pot. Naše potepanje po Vrhniki smo zaključili v Močilniku, ob izvirih reke Ljubljanice. Spoznali smo pestro dramatikovo življenje, ki sta nam ga vodiča predstavila na izviren način s pripovedmi o Cankarjevih otroških prigodah kot tudi o njegovem kasnejšem življenju. Ob koncu poti so učenci izpolnili delovne liste in zapisali svoje vtise. Pred šolo smo prispeli ob 16. 15.
Nekaj zapisov iz delovnih listov učencev:
1. Kraji, ki smo jih opazili na poti:
Slovenska Bistrica, Celje, Lukovica, Ljubljana, Vrhnika, Domžale.
2. Nove informacije, ki smo jih slišali:
– Ivan Cankar se je rodil v zelo revni družini leta 1876, umrl pa leta 1942, star komaj 42 let.
– Pisal je pesmi, prozo in drame. Prvi sonet je napisal pri 14. letih, skupaj je napisal 40 knjig.
– Zaradi bistre glave, drugačne miselnosti in »predolgega jezika«, je bil večkrat v zaporu.
– Hiša Cankarjevih je pogorela, zato so se večkrat selili.
– Njegovo življenje je polno zanimivih prigod, bil je večkrat zaljubljen, a nikoli poročen.
3. Naši vtisi:
– Veliko novih informacij, podanih na zanimiv način.
– Hoja z vzponom do cerkvice Sv. Trojice, kjer je razgledna točka nad Vrhniko.
– Vodič je bil oblečen v Ivana Cankarja in mu je bil zelo podoben.
– V Močilniku, pod Hudičevimi skalami smo videli izvir Ljubljanice. Po legendi naj bi se tu končala plovba grških junakov – Jazona in Argonavtov po Ljubljanici.
»Vrhnika, prečuden kraj! V mehkem domotožju mi zakoprni srce ob mislil nate. Kdo te je videl z bdečimi očmi, kdo te je spoznal? Šli so mimo, videli so bele ceste, bele hiše, in so šli dalje. Jaz pa sem ti pogledal v obraz kakor ljubljenemu dekletu in zdaj je moje srce bolno po tebi. » Ivan Cankar v povesti Aleš iz Razora, 1907
 
Simona Kornik in Helga Mihelač,
koordinatorici obogatitvene dejavnosti
 
[envira-gallery id=”8807″]