Ekošole na sejmu Altermed

V okviru letošnjega sejma Altermed, ki je potekal od 19. do 21. marca 2010 na Celjskem sejmu, so se v dvorani D predstavile tudi slovenske osnovne in srednje šole ter vrtci, ki sodelujejo v mednarodnem programu Ekošola kot način življenja, ki je že 13 let vključena v mednarodno združenje za okoljevarstveno izobraževanje (Fundation for Environmental Education – FEE), poudarja osnovne človekove vrednote, kot so spoštovanje do sočloveka in vseh živih bitij, zdrav način življenja, zdrava in na okolju prijazen način pridelana hrana. Gre torej za povezovanje šolskih vsebin z vsakdanjim življenjem, kar je temelj šole prihodnosti. Letos je v okviru ekošole potekala tudi humanitarna akcija z naslovom »Tudi jaz lahko pomagam«, denar se je zbiral za letovanje učencev in dijakov, ki si zaradi socialne stiske ne morejo privoščiti poletnih počitnic na morju.

Dogajanje na sejmu je popestrila tudi tako imenovana »demonstracijska« kuhinja, kjer so si obiskovalci lahko ogledali številne aktivnosti posameznih šol in poskusili raznovrstne načine priprave zdrave hrane po receptih slovenskih ekošolarjev.

V petek, 19. 3. 2010, se je tudi Osnovna šola Breg predstavila v okviru ekošole na sejmu Altermed v Celju. Predstavljali so nas učenci 6. razreda, Marcel Klaneček, Gabriela Kukovec, Tjaša Emeršič in Urška Žuran, pod vodstvom mentoric Daniele Pernat in Aleksandre Bračič. Obiskovalcem smo predstavili pripravo KREPKEGA NAMAZA. Na voljo smo imeli 30 minut. Med pripravo namaza so nas prisotni budno opazovali in ga koncu tudi z navdušenjem poskusili. Čeprav smo ga pripravili veliko, je v hipu pošel.

Zahvaljujemo se Perutnini Ptuj in Ptujskim pekarnam za podarjene sestavine.

              

Zapisali: Daniela Pernat in Aleksandra Bračič

Skip to content