EPK 2012

OBISKALA STA NAS ga. MASTEN HERNJA IN 10. PRINC KARNEVALA
Tudi učenci in učitelji 1. triade smo se vključili v projekt na šoli, ki poteka v okviru EPK. Graščina Turnišče se nahaja v našem šolskem okolišu, zato smo se odločili, da se posvetimo prav njej. Da bi o graščini izvedeli čimveč zanimivega, smo k sodelovanju povabili gospo Masten Hernja in 10. princa karnevala Vegana Thurna. Skupaj z njima smo preživeli lep in zanimiv dopoldan. O graščini smo izvedeli veliko zanimivega.

Učenka Sara Drevenšek iz 3. razreda, je po obisku zapisala:
Obiskal nas je 10. princ karnevala. Pokazal nam je obleko. Bila nam je zelo všeč. Gospa Masten nam je pripovedovala zanimivo zgodbo o Turniškem gradu. V zgodbi nam je povedala tudi nekaj o Rimljanih in o tem, kako je kraj Turnišče dobil svoje ime. Najbolj zanimiva je bila pripovedka o zmaju, ki še danes čuva zaklad pod gradom.

Ivanka Vidovič, učiteljica RP

***
TURNIŠKI PARK
OŠ Breg je edina med ptujskimi osnovnimi šolami, ki je na desnem bregu Drave. In tam je tudi graščina Turnišče, ki se prvič omenja že leta 1441 kot »Tuernes«. V projektu EPK smo tej lepotici namenili veliko pozornosti, saj je ta renesančna stavba, skrita v baročni preobleki, s štirimi stranskimi deli in osrednjim jedrom kvadratne zasnove redek primer v Sloveniji. Grad obdajajo gospodarska poslopja in park. V parku so še danes številna eksotična avtohtona drevesa, pod njimi pa znanilke pomladi.
***
Karnevalska povorka 2012
[nggallery id=21]